Pazartesi, Mayıs 21, 2007

Yoga nidra, sohbet ve boyun meseleleri

Sevgili dostlarım,

Geçtiğimiz pazar günü mükemmel bir Yoga Nidra çalışması da yaptık. Uzun zamandır yapmayı istediğim ancak dün gerçekleşen çalışmamızda, herkes gene tüm disiplini ile birlikteydi. Çalışmamız mükemmel bir nizam içinde geçti. Genel ve bireysel deneyimler elde edildi.

Tekrarını yapacağız, ama bu çalışmayı sonbahardan itibarem belirli aralıklarla; pazar akşam seanslarından sonraya koymaya karar verdim. Böylece önce uygualal yoga çalışmalarının da güzel etkisini hissedebileceğiz.

Yoga Nidra çalışmasına katılan tüm arkadaşlara teşekkür ederim, kaçıranlardan aldığım mailler de üzülmüş olduklarını anladım, nerak etmesinler gene yapacağız elbette.

Bir önceki yazımda bahsi geçen Bhairanga ve Antaranga yoga için pek çok mail aldım genelde mailler bu konuda daha önce bilgi almadıkları üzerine idi ama ben günlük yazı olarak yazdığımı ve de buradaki sohbetler sırasında da anlattığımı hatırlıyoru. Demekki yoganın derinliklerinde daha da fazla bilgiyi sizlerle paylaşmam gerekiyor. Peki merak etmeyi, mümkün olduğu kadar az karşılaşmış olduğunuz temel esasları çok detaylarına girmeden yazmaya gayret edeceğim.
Yeter ki soracak sorunuz olsun sevgili dostlarım.
Üst üste almış olduğum maillerde boyun problemleri ile ilgili sorular var. Öncelikle şunu söylemeliyim ki, boyun bölgesi çok dikkat etmemiz gereken bir vücut parçasıdır, düşünün ki beyinden gelen tüm emirler bu köprüden geçerek tüm vücudumuza ulaşır.

Boyun kolayca sakatlanabilen bir yapıya sahiptir. Ne yazık ki boyunda oluşabilecek sakatlıklar bazen tüm yaşam boyu insan üzerinde etki bırakmaktadır. Bu bakımdan çoık çok dikkatli olmamız gereklidir.

Sorulan sorularda yoga ile nasıl tedavi edebilirim deniyor. Dostlarım her defasında söylüyorum gene hatırlatayım, ne ben doktorum ne de yoga böyle bir tedavi aracıdır. Bu şekilde yaklaşımlara asla inanmayınız. Sizi tedavi edecek kişiler tıp doktorlardır ( yani bazi tıp doktoru olmayan sahte yoga doktorları var da ayırt edeyim dedim) rica ederim tüm rahatsızlıklarınız için tıp doktorları ile görüşünüz. Sizler üzerinde tedavi yapmaya ehliyetli ve yetkili kişiler tıp doktorlarıdır.
Peki o zaman yoga neye yarar ? yoga öncelikle sizin bedeninizi güçlendirerek bazı rahatsızlıkların kolayca oluşmamasını temin eder yani bir nevi aşı gibidir. Öte yandan bazı rahatsızlıklarınız olmuş ve bunlar tıbben tedavi edilmişse ve doktorunuz tarafından da tavsiye edilirse uygulanarak size güç verir. Fiziksel bakımdan budur. Net ve açık olarak....

Boyun konusunda tedavi olarak değil ama herhangi bir rahatsızlığınız yoksa boynunuzu güçlü tutmak isterseniz bazı yogik önerilerim olabilir. En ufak bir probleminiz var ise uygulamayın ve doktorunuza danışın, o uygun görürse uygularsınız. Boynunuz rahatsızsa ve gene de uygularsanız sorumluluk kendinize aittir ( öyle şaklabanlıklar görüyorum ki bu uyarıları vazife olarak görüyorum).

Aşağıda boyun çalışmaları ile ilgili bazı bilgileri bulabilirsiniz. Yukarıdaki önerilerimi unutmadan okuyun.
YOGA ÇALIŞMALARI VE BOYUN

Boyunun kassal ve kemiksel yapısındaki deformasyonlar genellikle, yanlış ayakta durma, yanlış yürüme, oturuş bozuklukları, çanta taşıma ve meslek itibarıyla oluşur, elbetteki çok basit gibi görünen trafik kazaları, düşmeler de bu konuda önemli etkenlerdendir. Ayrıca bedenin doğuştan sahip olabileceği özürler de var. Bunların haricinde boyun bölgesinde pek cok salgı bezi vs bulunmakta bunlardan kaynaklanan problemleri de gözardı etmemek gereklidir.

Yoga çalışmaları ile pekçok sorunun üstesinden gelmek mümkündür. Bir konuyu unutmamak lazımdır bu da her türlü hastalıklarda muhakkak tıpta çare aranmalıdır. Modern tıbbın olanakları ve tedavi yöntemleri alda gözardı edilmemelidir. Özellikle her türlü hastalıkların akut durumlarında veya kriz durumlarında yoga uygulamalarını uygulamayınız.

Boyun çalışmaları ile ilgili en önemli nokta yoga asanalarının uygulanması öncesindeki ısınma hareketleri ile başlar, muhakkak asanalar öncesi ısınma hareketleri yapınız bedeninizin her bölümünü asanalara hazır ediniz. Isınma prosedürü atlanmaması gereken bir konudur. Pek çok uygulayıcı bu adımı atlamak bir an önce asanaları uygulamak ister bu hayati bir yanlış olabilir. Umarım daha sonraki sayılarda ısınma hareketlerinden daha da geniş bahsetme olanağım olur. Bu bölümde yalnızca boyun kısmından sözedeceğim.

Boyun ısınma egzersizleri :

Hazırlık:

Ayakta durunuz, ayaklarınız paralel ve yaklaşık bir ayak açıklıkta olmalıdır, (unutmayın ki boyun ve omurga rahatsızlıklarının pekçoğunun temelinde duruş bozuklukları yatar ayaklarınız paralel olmalı ve her iki ayağınız üzerine eşit olarak basmalısınız...) gözlerinizi kapayın, her türlü günlük düşünceleri bir tarafa bırakın tamamen çalışmanıza konsantre olun, kısa bir müddet bu şekilde durun.

egzeresiz :
yavaşca başınızı öne eğin, son derece yavaş ve kademesiz olarak önce sola, yavaşça geriye, sağa ve tekrar öne getirin sola duğru devam edin. Başınızı iyive esneterek uygulayın,sekiz tur bu şekilde çevirin daha sonra aynı uygulamayı sağa doğru yineleyin. Burada dikkat edeceğiniz konu egzersizi son derece yavaş yapmanızdır, tabir uygunsa “bir çiçeğin güneşe dönüşü kadar yavaş”.
Burada bir konuyu hatırlatmadan geçemeyeceğim, bazı okullar başın bu şekilde döndürülmesi uygulamasını yaptırmıyorlar zira boynun son derece hasas olması nedeni ile atlas kemiği içerisinde bulunan sinirlerin zedeleneceğini düşünüyorlar ki eğer egzersizi hızlı yaparsanız böyle bir sıkıntı ile karşılaşabilirsiniz.
Bu egzeresizi uygumanız sırasında boyun da bulunan Vişhudda Çakraya konsantrasyon yapın.

egzersiz
başın çevrilmesi hareketini uygulamıyacaksanız onun yerine konabilir, bu da başın sıkıca öne, gergince geriye, eğilmesi aynı şekilde sola ve sağa yatırılmasıdır.

egzersiz
beş hareketten oluşan bu egzersizde gene ayakta durun, başınızı iki kere sertçe sola, iki kere sağa, iki kere sol arka çapraza, iki kere sağ arka çapraza ve nihayet iki kere de geriye atın.
Hareketleri sertçe hızlı olarak yapın ve başınızın tepesine Sahaşrara Çakraya konsantre olun. En az sekiz set bu beşli hareketi yapın

egzersiz
pandül, gözlerinizi kapatın ve alnınızın ortasına bakın, başınızı önce sola sonra sağa yavaştan hızlıya saat pandülü gibi sallayın . alnınızın ortasında ajna çhakraya konsantre olun

Omurga çalışmaları :
- sol ve sağ omuzun yukarı aşağı hareketlerini derin nefes ile yapın sol ve sağın bir kaldırılışını bir sayarak 10 kez tekrar edin

- ellerinizi yere paralel olacak şekilde göğüs kafesinin önünde tutun parmak uçlarınız birbirine değsin, derin nefes alın vererek kolunuzu açıp sağa geriye doğru dönerek vücudunuzu esnetin ayaklar ve dizler sabit kalsın ve gözlerinizle parmak uçlarınızı takip edin, nefes alarak geriye dönün aynı şekilde bu defa sola döğru dönün sağ ve sol dönüşü bir sayarak 10 kez tekrar edin

Ayrıca aşağıdaki temel yoga asanalarının uygulanması boyun için son derece faydalıdır.

ASANALAR :

- SURYA NAMASKARA ( güneşe selam ) 12 kez uygulama
- VAJRASANA
- SİMHASANA
- SARVANGASANA
- HALASANA
- MATSYASANA
- PAVANA MUKTASANA

Asanaları çeşitlendirmek mümkündür, ancak başlangıçta bu basit ve rahat asanaların uygulanmasında fayda var.
Asana uygulanışları sırasında bazı ekoller yoğun olarak nefes üzerinde dururlar, anck bizim ekolümüz nefesin tabii halini tercih ediyor. Elbette ki bu asanaların uygulanışında bazı farklılıklar okuldan okula ve hatta hocadan hocaya değişir. Diğer kaynakları da araştırarak size en uygun yöntemi kendinize uyarlayın.

Asanaların haricinde özellikle Jalandra bandha da önemli bir çalışmadır, şöyle uygulayabikirsiniz: Derin bir nefes alın başınızı geriye doğru götürün daha sonra nefesinizi tamamen boşaltıp başınızı sıkıca öne eğin nefesinizi tutabildiğiniz kadar tutun ( kendinizi fazla zorlamadan) daha sonra aynı şekilde devam edin ve bunu 12 kez uygulayın.

Sağlığımız açısından son derece de önemli olan boyun ve omurga problemlerimiz asla ihmal edilmemelidir. Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Ersin Ananda