Perşembe, Ekim 04, 2007

Tantra Söyleşileri -1-

Sevgili dostlarım,

Son günlerde Tantra ile ilgili pek çok mail geldi, her mailde de pek çok soru ve detay istemi var, düşündüm ki hepsini bir defa da anlatmak imkansız, her zamanki gibi, sevgili dostum Prof. Swamy'nin ( kendisi gerçek ve akademik geçmişi bulunan bir pozitif ilim profesörü ve memleketinde böyle tanınıyor:)) tabiri ile "sorular serbest, cevaplar garanti değil" mantığı ile cevaplarımı söyleşiler şekline getirmeye karar verdim.

Öncelikle ifade edeyim ki sitemizin Tantra bölümünde kısa ama toparlanmış bir bilgi girizgahı var, zannederim, konunun temel detayları net şekilde açık, orayı okumanızı tavsiye ederim.

Arkadaşlar, Tantrizm, yaşamın her yönü ile ve en faydalı şekilde yaşamanının temel alındığı bir felsefedir. Tantra Yoga bir gurudan, inisye alınır ve uzun süreli çaba ile de geliştirilir ve kişi yaşamına bu felsefeyi yerleştirir.

Sorulan soruların büyük çoğunluğu Tantrizm ve cinsellik adına idi. Yogik felsefi yaklaşımlarda bildiğiniz gibi cinselliğin kontrol altına alınması ( yani tamamen terki veya kontrollü olarak terbiye edilmesi) esastır.

Tantrizm, yaşamdan her yönünden en iyi şekilde tad alıması ancak bunun kişiyi tüketmemesi aksine yüceltmesi temeline dayanır. Cinsellik ise kişinin yaşamında, gözardı edilemeyecek bir yer tutar. Bu bakımdan Tantrizm, yaşamın her yönü ile ilgilendiği gibi cinsellik konusunu da incelemiştir. Dolayısı ile Tantrizm, bilinçli bir cinselliği öngörür. Burada temel amaç yoğun ve temel bir dürtü olan cinsel potansiyelin, En iyi şekilde terbiye edilmesi ve kontrolü ile kişinin yükselmesidir.

Şimdi bu konu oldukça istismar edilebilecek bir ögedir. Tantra uygulamaları yapmayanlar kendi kafalarına göre fikirler üretebilirler. Dostlarım Tantra inisiyasyonu olmayanlar ve yaşamlarına bunu deneyimlememiş olanlar, ne kadar kitap tercüme etseler Tantra'yı anlayamaz ve anlatamazlar.

Öncelikle Tantrik cinsel yaşam öncesinde çift yoğun bir felsefi ve bedensel çaba ve arınma içinde bulunur ve kendilerini hazırlarlar, bu konuyu ilerideki söyleşilerde tam olarak detaylandıracağım. Söylendiği gibi Tantrik cinsellik, herkezin herkezle yatması kalkması yani modern tabiri ile özgür seks değildir. Tantrik birleşme yani Maituna'ya gelene kadar çiftin çok uzun bir gelişim süresi geçirmesi gereklidir. Özellikle tercümelerde yanlış yazıldiğini gördüğüm gerçek adı " soldan" Tantra bu konuda geniş bilgiler ve tam bir program vermiştir.

"Tantranın kapalı kapılar ardındaki bir gizli şey" ne demek diye soran dostum; değil Tantra, Yoga'nın bizatihi kendisi kapalı kapılar ardındadır, bu kapılar kişinin kendisidir, Yoga, ortalara çıkıp ben "yoga yapıyorum bakın" hava atmaları değildir, yoga kişiseldir ve kişi kendi içinde yogasını yaşar, ancak onun hal ve tavırları ile farklılığı görülebilir. Diğer taraftan da her halde Maituna'yı açık kapılar önünde yapmayacaksınız :).

Devam edeceğim tabii, şimdilik sevgiyle kalın,
Ananda