Salı, Ekim 16, 2007

yoga ve şekilcilik

Dostlarım,

Son zamanlarda gelen mailler ve bizzat muhatap olduğum soru ve konuşmalara bir yanıt olarak aşağıdaki kişisel görüşlerimi paylaşmak istedim.

Yoga felsefesi ile ilgilenen ve yaşamlarında bu felsefeye yer veren kişilerin, belirli bir kılık, kıyafeti yada "alameti farikaları" yoktur. Bu kişilerin şu yada bu şekilde giysiler giymesi lazımdır, illada şunlar yenir, şu şekilde konuşulur, şu yerlere gidilir buralara gidilmez, şu içilir bu içilmez gibi aklın alamayacağı sınırlamlar ve öngörüler asla ve hiç bir surette yoktur.

Bazı dinsel oluşların belirli kılık kıyafet içinde içinde formalaşmaları öngörülmüş olabilir. Bu konularda ilgili dinin yasaları veya daha sonradan oluşturulmuş kuralları bulunabilir.Oysa yoga bir din değildir yanlızca kişinin bireysel gelişimi için uygulamaya çalıştığı felsefi yaklaşımlardır, isteyen istediğini giyer, istediği yere gider, istediği ortamlarda bulunur, dilediği gibi yer içer kimse karışamaz. Bunları uygun görmeme, ayıplama yada bu şekildeki tavır ve davranışlarda bulunmak kimsenin hakkı ve haddi değildir. Eğer bu tarz tavır ve davranışlarda bulunulur ise bu kişisel gelişime yapılan en büyük saygısızlık olur.

Keza, bir yoga uygulayıcısı başkaları hakkında karalamalarda da bulunmaz, zira o kendisinden sorumludur. Birilerinin ahlaksal geçmişini hem de hiç bir bireysel bilgiye sahip olmadan karalamak, bunu yapanın ahlaksal durumunun nerede olduğunu gösterir. Üstelik bunu salt intikam için yapmakta ise ona ancak vah vah denir ve geçilir.

Diğer yanda bir takım Hindu Mantralarını okumak yoga ile ilişkili değildir bu olsa olsa hinduizm uygulamasıdır. Unutulmamalıdır ki Hinduizmin de yoğun bir misyonerlik faaliyet alanı vardır. Bu alanı içine yogayı da katarak geliştirmektedirler. Kimsenin dinsel görüşüne tek bir lafım olamaz ancak biliniz ki hindu mantraları ile ayinler yapmak yoga değil hinduizm uygulamasıdır.
bunu söylediğimde bir kişi bana şöyle dedi " ama hocam ben insanların iyiliği için okuyorum mantrayı" cevabım şu olmuştur, "Size ve yaptığınız işlere karışma hakkım yoktur ama bence, insanların iyiliklerini düşünerek, evrene yayma meditasyonu yeterlidir, mantra okunması ise dinsel bir ritüeldir, buna göre istediğinize karar veriniz"...

Yoga uygulamak için hindu veya budist olmanız gerekmediğini söylemekten dilimde tüy bitti. Yoga bir din değil bir felsefedir. Asla şekilsel davranarak bir yere gidilemez. Merkezimide de buna göre davranırız. Unutmamanızı dilerim.

Gönül rakatlığı ile yoga uyguşamalarınızı devam ettiriniz.
Sevgilerle kalınız.