Pazartesi, Eylül 17, 2007

ASANA

Sevgili Dostlarım,

Havaların biraz daha insafa geldiği, okulların başladığı ve yaz tembelliğinin bitmekte olduğu günlerdeyiz. Her sene söylediğim sözü gene paylaşayım, "göçmen kuşlar geri dönüyor", yaz boyunca yoga çalışmalarına; gerek sıcaktan, gerek yazlıklara taşınmaktan ve gerekse yaz tembelliğinden verilen ara bitti bitiyor ve dostlar geriye dönüyor... Hoş geliyorlar.

Malum biz yaz kış demeden burada sizler için bulunuyoruz. Gayet iyi bildiğiniz gibi ticari kaygılar ile insanlar gelirken açıp, sayı biraz azalınca da hemen kapatmıyoruz, gerekli özveriyi hiç unutmadan devam ediyoruz.ş Hep dediğim gibi gücümüz yettiğince, biz sizlere hizmeti sürdüreceğiz. Burayı, tüm ticari kaygılardan uzak, Yoga'nın dinsel, ya da sportifleştirilmediği bir mekan olarak tutmaya gayretimiz sizlerin de destekleri ile devam ediyor edecek.

Dostlarım, çeşitli ad ve şekiller altında yapılan yoga çalışmalarına hayret ile bakmaya devam ediyorum. Kimseyi tenkid etmek hakkım ve haddim değil ama bazı olaylar beni gerçekten şaşırtıyor bu nedenle de sizlerle paylaşıyorum.

Dostlarım Yoga geleneksel kadim bir öğretidir, binlerce yıllık olmasına rağmen her daim, insanın kişisel gelişmesinde çok etkin bir yoldur. Yoga'nın belirli kuram ve kuralları gene kadim metinlerde mevcuttur, Bunlar dinsel bilgiler ve dogmalar içermezler( Hindulaştırılmamış metinlerdede). Bu nedenle tanrı buyruğu değildir. Her zaman güncel şekilde değişime ve gelişime müsaittir. Ancak bazı durumlar değişmezler zira bunlar yogayı yoga yapan öz değerlerdir. Bu değerleri değiştirdiğinizde yoga başka birşey olur. Gene insanlara fayda sağlıyorsa uygulanılmasında zarar yoktur ama yoga değildir artık o....

İşte bunun en basit ve güzel örneklerinden biri de ASANA'dır. Yoga bilgilerini toparlayarak sutralar halinde daha kolay anlaşılır metinlere dönüştürmüş olan üstad Patanjali'ye göre asana, vücudun sabitçe ve rahatça duruşudur.

Asanalar sportif beden hareketleri değildir, egzersiz değildir. Yoga asanaları sabır ve sükunet ister, acele, koşuşturma, zorlama hiç istemez. Buradaki kazanç şu kasınızın şişmesi değildir, yada belinizin acilen incelmesi, yada şu kadar saniyede rekor hiç değildir. O bedeni en uygun şekilde uyararak geliştirmek ve bu sırada da akılla uyum içinde bulundurmak, esnekliği, dengeyi huzur içinde içselleştirmektir. Elbette bu iş sabır gerektirir ve günümüz insanına göre çok zor birşeydir. Zira tüketmeye koşullandırılmış günümüz insanı, herşeyi olduğu gibi yoga asanalarını da telaşla, çok hızlıca, müzikle, adeta dans ederek, adeta squash oynar gibi yapmaya yöneltilmektedir. Bu biliçli yapılan bir durumdur, zira insanların sıkılacağı ve bir daha gelmeyecekleri düşünüldüğünden onlara sportif mahiyetli devamlı değişen şeyleri çok hızlıca yaptırıp yorgun düşürmek, yada olmayacak hareketleri yapan bir hocanın karşısında alık alık baktırarak ezmektir.

Dostlarım, bir yoga çalışmasının sonunda, ( ortam sıcaklığı hariç) kan ter içinde ve yorgun iseniz yaptğınız yoga çalışması değildir. Olsa olsa spor yapmışsınızdır elbette kötü birşey değildir ama "YOGA" değildir. Geçtiğimiz günlerde çalışmalar yaptığım bir yerde, bir başka saat için zamanım olup olmadığını sordular, ben de yeterli sayıda kişi katılımında bir grup ayarlayabileceğimi söyledim ( zira uzakta bir yerdi) olamadı, "ama" dediler," ziyanı yok geri göndermeyelim diye aerobik hocamız o kişiye yoga yaptıracak!". Dostlarım, durum budur yorumu size ait. bu yoga değildir keşke yoga yaptıramıyacağız ama isterseniz size hafif bir aerobik yaptıralım deselerdi. Tabii bu yoganın güncelliğini hala korumasından kaynaklanıyor. Bakıyorum da bazı kişiler yoga artık önemli değil ben şu çalışmayı yapıyorum her şeyi hallediyorum derken, işler biraz yavaşlayınca yoga öğretmeni kursu düzenleyip bilmem kaç bin amerikan doları talep ediyorlar....
Dostlarım Uyarılarım sizi bazen sıkıyor ama ben hatırlatmaya devam edeceğim, bildiğimce dilim döndüğünce geleneksel yoga konuşacağım.

Aşramımızda yoga çalışmaları programlara uygun olarak devam ediyor, gerek sonbaharın tamamıyla gelmesi, ramazanın bitmesi gibi durumları gözönüne alarak ekimden iitibaren daha yoğun bir program uygulayacağız . Elbette, Tratak, cyclic meditatiom, film gözsterimleri de geri dönecek.

Sevgiyle kalınız.
Ananda

Pazartesi, Eylül 03, 2007

Varlığımızın çeşitli halleri

Sevgili dostlarım,

İnsan her zaman belli yaşta kalmıyor değil mi pek çok çeşitli haller bizim için geçerli elbette...
Çocuk oluyoruz, hamile kalabiliyoruz, yaşlanıyoruz. işte bunların her anında yoga bizimle birliktedir.

Pek çoğumuz Yoga ilgili ilk bilgilerimiz ne yazık ki belli bir yaştan sonra çoğunlukla dergilerden alırız, biraz meraklılarımız çok az bulunan tercüme kitapları veya yabancı dillerde yayımlanmış kitapları alabilir, biraz daha şanslılarımız ise bir grup ve hoca eşliğinde yoga çalışırız. Artık belirli bir yaş ve değerlere sahibizdir. Öğrendiklerimizin bir kısmını uygulayabilir çoğunu ise entelektüel seviyede tutarız.

Oysa çocuk yaşlarda alınmış Yoga bilgileri kişiyi fizik zihin ve ruhsal bakımdan mükemmel etkiler, kişisel ahlak ve irade güçlü hale gelir, böylece kişi temelden evren ve onun çeşitli oluşları ile mükemmel bir ahenk ve denge içinde uyumlu olarak yaşar.

Yoga’yı belirli pozların uygulanması şeklinde tarif etmek kolay bunları çocukların uygulaması zaten büyüklere nazaran çok daha rahattır. Oysa Yoga yanlızca Hatha Yoga hareketleri olan Asana’lardan ibaret değil. Bu sayfamızda hem Yogik bilgileri temel esaslar Yoga ahlakını, hem belirli konsantrasyon tekniklerini hem de hareketleri bulabileceksiniz.

Bunları katı bir uslupla değil eski metinlerden alınmış ve büyük Yoga Ashram’larında çocuklar için hazırlanmış özel programlara göre bulacaksınız. Kimi masalsı metin sevgili çocuklarımıza kolay ve rahat bir şekilde Yoga’nın temel kurallarını onların evren ve onun oluşumları ile mutlak bir ahenk içerisinde, kendilerine tam bir özgüvenle yaşayabilmelerini anlatacaktır .

Yoga hiçbir inanç sistemine karşı olmadığı gibi belirli bir dinsel sistemin sözcüsü değildir. O evrensel ahlak ve uyumlu yaşam kuralları içinde yaşamak isteyen bireyin, bedensel, zihinsel ve ruhsal olarak ahenk ve coşkusu için yardımcıdır.

Gelelim hamilelik dönemine....En başta unutulmaması gereke şey, hamileliğin bir hastalık değil, yaşamın en keyifli bir dönemeci olduğunun farkına varmaktır. Hamileler yoga çalışmalarına rahatlıkla katılabilirler, bunu en son ana kadar da sürdürebilirler ( elbette önce doktorlarının olurunu almak kaydıyla.) Yoga ile geçen bir hamilelik gerek doğum ve gerekse bebeğin sağlığı açınsından çok faydalıdır.

Yoga çalışmalarına mutlaka konusunda ehil bir eğitmen nezaretinde ve hamileliğin ilk sıkıntılı dönemi geçtikten anne ve bebeğin sağlık yapısının normal gidişinden emin olunduktan sonra başlanılmalıdır. Hamileler temel yoga asanalarını uygulayabilirler. Ancak bazı asanaları hamilelere göre olan alterbatifleri ile uygulamalı bazılarını ise doğumdan sonra uygulamaya devam etmelilerdir.

Yoga nefesi ile doğum sancıları sırasında rahat etmek ve bedeni kontrol altında tutabilmek mümkün olacaktır. Asanalar ile esnekliği tam olan bedenin normal doğumu rahatlıkla yapabildiği, eğer sezaryen ise de çok rahat bir hamilelik dönemi geçirdiği biliniyor.

Yoga meditasyonları stresi kontrol altına amada son derece etkinir. Kişi bedensel değişim geçirdiği ve normal durmuna göre duygusal bakımdan daha yoğun olduğu dönem olan hanilelik sırasında yoga nın üstün değerleri ile hzur ve mutlluluk içinde olur ve bu m uhteşem gelişimi keyifle yaşar.

Veeee sonraki yıllar, yaşamımız her zaman gençlikle sürmeyeceğine ve belli bir dönemden sonra geçen yıllar ile bedeniniz bira daha eskiyince de Yoga uygulamalarına devam edeceğiz elbette. Ya da eğer hiç başlalamışsak, hiç bir zama geç değildir. Unutmayın ki kendinizi hissettiğiniz yaştasınız. Geçen yıllar ile zihinsel ve ruhsal bakımdan altın çağınızdasınız. Sabırlı ve sakinsiniz. Yılların getirdiği tecrübe birikimi ile artık bilge kişiliğiniz var. Fizik bakımından da esnek ve dengeli olmalı ve yaşam kalitenizi artırmalısınız.

Temel yoga hareketlerini öncelikle bedeninizin elverdiği ölçüde uygulayabilirsiniz. (elbette belirli rahatsızlıklarınız var ise önceden doktorunuz ile görüşmenizde fayda var.). Yoga nefesi ile ciğerlerinizi geliştirir, nefesten en iyi şekilde isitfade edebilirsiniz.

Esnek bedeniniz ile, yaşlanmanın getireceği, romatizmal sıkıntılardan, kireçlenmelerden ve kas zafiyetlerinden uzaklaşırsınız. Sindirim sisteminiz uyarıldığı için çok rahat edersiniz.

Gündelik programınız daha önceki yıllara göre daha rahat olacağından kendinize bedenininizin en rahatça uygulamaları yapabileceği zamanı seçerek, temel hareketleri uygulayın. Zorluk çektiğiniz yerlerde bir yastık veya iskemleden yararlanabilirsiniz.. Zaman içindeki gelişiminize siz de inanamayacaksınız.

Basit meditasyon çalışmaları ise zihinsel bakımdan sizi zinde tutacak. Huzur içinde sağlıklı ve bilge ilerlemiş yaş döneminde olacaksınız.

İşte böyle, elimizde ki bu muhteşem bilgi ve felsefe ile yaşamın her anını daha da iyi yaşamak mümkün...


Sevgilerle kalınız.

Ananda