Konsantrasyonun önemi
Sevgili Dostlarım,
Çok önem verdiğim bir konu ile ilgili yazım bir dergide yayınlandı sizlerle de paylaşmak isterim,
Meditasyon’dan bir önceki önemli adım KONSANTRASYON
Meditasyon maalesef bazen yanlış uygulanmakta daha doğrusu çalışırken yanlış ve gereksiz yollar izlenmektedir. Ya da bazı öğretenler her nedense işi karmaşık zor ve öyle herkezin yapamayacağı bir konuma getirmektedirler. Oysa meditasyon her insanoğlunun yapabileceği bir uygulamadır. Meditasyona giden yol karmaşık ve takip edilmesi zor değil son derece kolaydır. Kişi bazı durumlarda hiç bilmediği halde meditatif durumda olabilir.
Meditasyon dinsel bir ritüel asla değildir, yani onu uygulamak için Hindu ya da Budist veya doğu – uzakdoğu dinlerine mensup ya da bir grup veya tarikatın üyesi olmanız. Her nedense pek çokları bu güzel uygulamayı dinlerle bağdaştırmakta ve onun uygulanışı karşısında kişiyi tedirgin kılmaktadır. Hangi dine mensup olursanız olun meditasyon uygulamalarını yapabilir, onun verdiği derin hazzı yaşama mutluluğuna erişebilirsiniz.
Bir yanlış konu da meditasyonun hiç bir şey düşünmemek olduğu kanısıdır. Aksine meditasyon düşüncelerin sükunetle elendiği ve sonunda tek bir düşünceye ulaşıldığı, gelinen bu noktada düşünülen şey ile bir ve bütün olunarak onun içinde tüm düşüncelerden uzak huzur ve sükunete ve sonrasında derin hazza ulaşma halidir.
İşte bu nedenle meditasyon öncesindeki en önemli adım konsantasyondur. İyi bir konsantrasyon yapabilmek sağlıklı bir meditasyonun temelini oluşturur. Öte yandan günlük yaşantımızda da çok önemli bir yer tutar.
Gelin bugün sizlerle bir konsantrasyon uygulaması yapalım. Öyle mumlar yakmaya, tütsüler tüttürmeye, bilmediğiniz lisanlarda kelimeler söylemeye lüzum yok, ihtiyacınız olan şey saniyesini görebileceğiniz bir kol saati ve çalışmaya ayırabileceğiniz 5-10 dakika zamandan ibaret.
Sakin bir ortamda, saatinizi önünüze koyun ve ona iyice bakın, saniyesine dikkat edin ve gözünüzle saniyeyi iki dakika süreyle takip edin. Daha sonra gözlerinizi kapatın ve zihninizde canlandırdığınız saatinizde ibreyi yürütmeye devam edin. 15 saniye sonra gözlerini açın ve zihninizdeki ile gerçek saniyenin durumuna bakın. Bakalım onu zihnen doğru yürütmüşmüsünüz? Eğer başarılı olabildiyseniz, gözler kapalı uygulamayı biraz daha uzatarak kendinizi sınayın. Olmadıysa tekrar bakarak ibrenin gidişini daha çok gözlemleyin, göreceksiniz başaracaksınız. Bir müddet sonra bu konuda ustalaşacak ve hiç zorlanmadan uzun dakikalar boyu otomatikman yapabildiğinizi göreceksiniz...
Keyifli çalışmalar...
Not Yaz programımızda değişiklikler oldu buradan tıklayarak öğrenebilirsiniz : http://www.yogaturk.com/guncelcalisma.htm
<< Home