Pazartesi, Ocak 29, 2007

27.01.2007

Dostlarım,

Denir ki; "Bir Yogi'nin aklı, rüzgarlardan korunmuş bir mum ışığıdır....."

Bir mum düşünün, onun rüzgarda yandığını, devamlı kıpırdadığını her an sönebilecek gibi olduğunu görürüz, ayrıca ışığını da yeteri kadar veremez. Bir başka mum düşünün, onun ise rüzgardan korunduğunu farzedin, bu durumda ışık hem sabit ve devamlı, hem de etrafına daha fazla aydınlık vererek yanar......

İşte bir Yogi'nin, aklı böyle olur. Bu ışık hem kendini hemde etrafını aydınlatır.
Patanjali ustaya göre, "Yoga chitta vritti nirodah" tır, yani yoga, aklın karmaşalardan kurtularak dinginleşmesidir. Böylece daha rahat, geniş ve esnek düşününebilen akla sahip olunur. Ayrıca düşünceyi belli bir noktaya sabitlemek mümkün olur.

Aslında saf akılda,karmaşa yoktur. Ancak dış etkiler aklın karmaşasına yol açan rahatsızlıklar yaratırlar. Yani vrittiler, saf akla ait değildir. Fakat dış etkiler ile ve de biz izin verirsek aklımıza ulaşır, yerleşir ve rahatsızlık kaynağı olurlar. Kısacası vritti olurlar...

Dış etkilerin akla rahatsızlik vermeyecek şekilde algılanır olması, onun sükunetini sağlar. Bu bakımdan dışlarıdan etkilenmeden aklımızı sakinleştirmeliyiz.

Himalaya'ların Swami Rama'sının aşramında meditasyon odasının kapısına ilk geldiğimde dikkatimi çeken, kapıya asılmış olan şu yazı çok dikkatimi çekmişti; "Meditasyonunuzu bozan şeyler, dışarıdan duyduğunuz sesle değil, bunlara verdiğiniz tepkilerdir".

Bu bakımdan aklı rahatsız edecek olan dış etkilerin (vritti) en iyi şekilde algılanması ve bunlara gereksiz tepkiler verilmemesi gerekir.

Vrittiler akılda uzak tutulduğunda, zihinde bir uyum meydana gelir. Meditasyonunuzu saatlerce yapmaya çalışsanız ya da asanalarınızı, pranayamaları milyonlarca yapsanız, zihin sakin değilse yaptığınız hiç bir işe yaramayacaktır. En azından, zihin ve beden arasında bir uyum yaratmak gereklir...

Etraftaki fırtına ne olursa olsun, bunları en iyi şekilde analiz ederek aklımızı korumalı, gereksiz tepkiler vererek zor durumlara düşmemeliyiz.

Hepimizin kendini ve etrafını rüzgarlardan korunmuş bir mum gibi aydınlatmasını dilerim.

Sevgiyle kalınız.
EA